Kun moderni kohtaa historian

 

JKMM // Dagmar

 
 
 

Oman alansa johtava markkinointitoimisto sai uuteen loistoonsa remontoidusta kaupunkitalosta arvoisensa puitteet.
JKMM:n sisustusarkkitehdit Paula Salonen ja Veera Luostarinen kertoivat Luomoalle kohteesta ja suunnittelijan työstä:

 

D A G M A R // H E L S I N K I


Kohteen suunnittelu alkoi, kuten aina, käyttäjän tarpeista ja rakennuksen /arkkitehtuurin lähtökohdista. Pitkän historiansa aikana rakennuksessa on ollut asuntoja, paja sekä jopa teatteri. Viimeisimmät vuosikymmenet rakennus on ollut toimistona, joka säilyi nykyisenä käyttötarkoituksena. Kun kyse oli työympäristösuunnittelusta, hyödynsimme kokemusta monista vastaavista hankkeista ja etsimme yhdessä käyttäjän kanssa juuri heille sopivan ratkaisun. 

Pyrimme ottamaan esiin talon alkuperäisten tilojen muotoja, sekä avaamaan näkymiä ja kulkuja eri tilojen välille. Lisäksi rakennukseen lisättiin valoisa laajennusosa sisäpihan puolelle. Totesimme, että vanhan talon ”salien sarja” tuotti miellyttävää ja hyvin toimivaa monitilaa. Muurimaiset seinät luovat työtiloihin suojaa, ja samalla aukotusten avulla saatiin luotua hyvä yhteys tilojen välille ilman ylimääräisiä käytäviä. Tiloissa oli hälyisempänä rakennusaikanakin aistittavissa omalaatuinen rauhallinen henki.

Uusien toimistotalojen isot avotilat vaativat rajaavia sermejä ja vetäytymistiloja, täällä vanhassa talossa tilat ovat valmiiksi tiimien kokoisia ja neuvottelu ja vetäytymistilat järjestyivät luontevasti rakennuksen anatomiaan.  

Rakennuksen suunnittelu ja rakennusaika sijoittuivat pandemian ajalle. Seurasimme muuttuvia olosuhteita etäyhteydellä käyttäjän kanssa ja oli hienoa huomata, miten hyvin vanha rakennus sopi muuttuneeseen työkulttuuriin.  

 
 

 
 


A V A I M E T S U U N N I T T E L U H A N K K E E N O N N I S T U M I S E E N

 

//

Suunnittelijalle on ihanteellista,
kun tilaaja ja käyttäjä ovat
samassa rintamassa ja molempiin
on hyvä keskusteluyhteys. 

Kohteen sijainti lähellä toimistoamme oli myös erinomaista, koska vanhassa talossa yllätyksiä ja työmaakäyntejä riitti. Teimme sisustusarkkitehteina yhteistyötä arkkitehdin kanssa projektin alusta asti. Suunnittelimme jo luonnosvaiheessa sisustuskonseptin, joka kehittyi ja täydentyi asiakkaan toiveiden mukaan arkkitehtisuunnittelun kanssa projektin edetessä. Myös asiakkaan näkemykset ja toiveet tarkentuivat projektin edetessä. Sisustuskonsepti lähti liikkeelle rakennuksen historiasta ja arkkitehtuurista ja täydentyi luontevasti käyttäjän toiveiden mukaisesti niin, että tilaan syntyi rakennuksen oma ”Dagmarin henki”.

 
 

 
 

 M I L L A I N E N O N S I S U S T U S A R K K I T E H D I N U N E L M A H A N K E ?

 

//

Hienoa on jalostaa olemassa
olevasta, ehkä arvottomaksi
koetusta tilasta kohtuukustannuksin
”parempaa kuin uusi”.


Vanhoilla taloilla on historiansa ja sen pitää välittyä myös korjauksen jälkeen. On kiinnostavaa päästä yhdistämään uutta ja vanhaa niin, että tilat muuttuvat houkuttelevaksi, oli kyseessä sitten käyttötarkoituksen muutos tai peruskorjaus. Rakennuksen alkuperäiset piirteet, mutta myös historian aikana kertyneet kerrostumat ovat mielenkiintoisia ja luovat yleensä kodikkuutta tilaan. Haaste on säilyttää ja tuoda näitä mielenkiintoisia piirteitä esiin samalla pitäen kiinni tämän päivän suunnittelutavoitteista.

 
 

 
 

T I L A S U U N N I T T E L U N J A -S U U N N I T T E L I J A N T U L E V A I S U U S

 

Muuntojoustavuus on edelleen lähtökohta lähestulkoon kaikenlaisten tilojen suunnittelussa. Muuntojoustavuuden rinnalla kulkee ajatus tilojen pitkäikäisyydestä ja kestävyydestä. Liika joustavuuden tavoitteellisuus ei kuitenkaan saa estää tiloja toimimasta hyvin käyttötarkoituksessaan. Mielenkiintoisten ja merkityksellisten tilojen suunnittelu tästä lähtökohdasta asettaa kyllä aika paljon haasteita. 

Vastuullisuus ympäristöasioissa, materiaalien ekologisuus, kierrätettävyys ja laatu ovat aivan keskiössä, mutta tilasuunnittelussa sinänsä arkkitehtoniset periaatteet eivät ole vanhentuneet. Tilan suhteet, valon kulku, kiinnostavat näkymät, hyvä orientoituvuus, akustiikka, värit ja materiaalin tuntu vaikuttavat kaikkiin aisteihin ja näinä aikoina todellakin tarvitsemme sitä. 

Ekologisia valintoja vauhdittaa muuttunut maailman tilanne. Pintojen sekä kalusteiden kierrätetystä ja korjaamista arvostetaan onneksi enemmän, kun materiaalikustannukset ovat nousseet. Suomalaisilla on silti edelleen hieman työtä siinä, että osattaisiin arvostaa ajan tuomaa patinaa ja vanhoilla tiloilla ja kalusteilla olisi arvo itsessään.

 

//

Vastuullisuus ympäristöasioissa,
materiaalien ekologisuus,
kierrätettävyys ja laatu
ovat aivan keskiössä


Teksti: Paula Salonen ja Veera Luostarinen / JKMM
Kuvat: Mika Huisman ja Riikka Kantinkoski

 
 

JKMM suunnitteli Helsingin keskustan vanhan kivitalon perusteellisen korjauksen ja sisäpihan laajennuksen Salomaa Yhtiöiden / Dagmarin luoviksi toimitiloiksi. Rakennuksen historia ulottuu 1830-luvulle, ja sitä on korotettu ja laajennettu useassa vaiheessa. Erittäin vaativassa korjausrakennushankkeessa uusittiin ja kunnostettiin kaikki julkisivut ja vesikattorakenteita. Kohdetta myös laajennettiin nykyisen sisäpihan osalle, joka katettiin ja jonne tehtiin neljä lisäkerrosta sekä valopiha. Kerrosalaa kohteessa on yhteensä 4 391 kerrosneliötä. Luomoa toteutti kohteeseen uniikkeja, akustoivia M²-älypaneeliseiniä tammesta ja kierrätysvillakankaasta.