Mehukas uudistus

 
 
 
 

Millainen tilamuutos toteutettiin yritykselle, joka haluaa olla Suomen vastuullisin mehutalo ja vaalia terveellistä ja nautinnollista elämää?

_______

ARCOn sisustusarkkitehdit Nina Ahlroos ja Nina Wester haastattelussa 1970-luvun tehdasrakennuksen värikkäästä tilauudistuksesta, jossa kaikki väliseinäratkaisua myöten räätälöitiin alkuperäistä rakennusta kunnioittaen.

_______

700 m² ympäristö tilajakoineen luotiin Luomoan Modular-järjestelmän seinärakenteilla, joilla huoneiden välinen äänieristys voitiin optimoida tehokkaasti kunkin tilan käyttötarpeen mukaan ja työmaan läpivientiaika minimoida etukäteen valmistetuilla elementeillä.

Tilan jakoa, aukotuksia ja ilmettä voidaan päivittää jatkossa joustavasti käytön mukaan, jolloin tilojen hyödyllinen elinkaari on perinteiseen rakentamiseen verrattuna moninkertainen.

_______

Nappaa lopusta talteen ARCOn vinkit ja ennustukset vuodelle 2024.

 

A R V O T J A Y H T E I S Ö L L I S Y Y S E S I I N

”Eckes-Graninin omistuksessa oleva Marli on Suomen vanhin mehuvalmistaja 150 vuoden historialla. Turun Artukaisten 15 000 m² tehtaalla valmistuu noin kolmannes kaikista Suomessa myytävistä mehuista.  Tilauudistuksen päämääränä oli päivittää 1970-luvun toimistotilat moderniksi ja toimivaksi työympäristöksi, jossa yrityksen strategia sekä arvot näkyisivät ja henkilökunnan yhteisöllisyyttä tuettaisiin.

Tilaajalla oli vahva toive saada tilat, jotka kannustavat työntekijöitä takaisin toimistolle etätyöskentelyn lisäksi, ja jonne voi myös kutsua vieraita ja asiakkaita matalalla kynnyksellä.

Suunnittelu oli tilaajaa ja tilojen käyttäjiä osallistavaa, eli henkilöstön edustajat pääsivät vaikuttamaan ja kommentoimaan tilan pohjaratkaisuja sekä kaluste- ja materiaalivalintoja ennen toteutusta.”

Projektin tilajaot toteutettiin Luomoan erilaisilla Modular-rakenteilla. (Kuva: Wellu Hämäläinen)

 

//

Vanhan rakennuksen
rakenteita haluttiin
paljastaa eikä piilottaa.

 

R A K E N N U K S E N I N S P I R O I M A


”Vanhan rakennuksen rakenteita haluttiin paljastaa eikä piilottaa, ja tuoda niiden rinnalle yrityksen brändiä vastaavia kuva-aiheita sekä värejä. 

Tilojen sijoittelun suhteen vanhat ikkunajaot sekä palkistot ja vesipisteiden sijainnit määrittelivät tilasuunnittelua jonkin verran, mutteivät merkittävästi. Remontti oli kokonaisvaltainen kattaen niin sähkö-, palo-, rakenne- kuin LVI- ja IV-suunnittelunkin, joten toimistosta saatiin kerralla nykyaikainen ja tekniikaltaankin paremmin tilaajaa palveleva.

Kohteessa hyödynnettiin myös olemassa olevia irtokalusteita − muun muassa useampi Kilta-tuoli sai uuden elämän korjattuna ja uudelleen verhoiltuna.”

Saarnia ja lasia yhdistelevät väliseinäratkaisut paransivat valonkulkua tiloissa. Huoneakustiikkaa parannettiin älykkäillä ja muunneltavilla M²-akustiikkapaneeleilla.

 

U N I I K K I K O N S E P T I U N I I K K I I N T I L A A N

“Toimistomuutoksen visuaalisen konseptin luontevaksi lähtökohdaksi valikoitui yrityksen mehutuotannon tärkeimmät tuoteperheet sekä näihin käytettävät pääraaka-aineet. Orgaaniset lähtökohdat toistuvat niin ikään irtokalustuksessa pyöreinä ja pehmeinä muotoina neuvottelu- ja taukotiloissa. 

Tilallisen suunnittelun lähtökohtana oli toteuttaa ympäristö, jota voidaan modifioida tulevaisuudessa käyttäjämäärien ja tarpeiden mukaan ja jossa on myös kaikkien yhteistä tilaa. Pohjaratkaisun punaisena lankana toimiikin uusi tauko- ja esittelytila, joka luo vastedes nivelkohdan toimistojen väliin.

Tiukan aikataulun, haastavien kattorakenteiden ja palkkien vuoksi kohteen uusia työhuoneita ja neuvottelutiloja toteutettiin Luomoan modulaarisilla väliseinäelementeillä, jolloin säästettiin aikaa niin rakennustöissä kuin pintakäsittelyissäkin.”

 

Eri Modular-tiloissa on erilainen äänieristys käyttäjän tarpeiden mukaan optimoituna.

 

 

//

Työntekijät ovat ottaneet
uudet tilat omikseen,
ja saamamme palaute
on ollut positiivista.

 

O N N I S T U M I S E N A V A I N O N Y H T E I S T Y Ö S S Ä

”Pohjaratkaisuja käytiin tilaajan ja työntekijöiden edustajien kanssa yhdessä läpi useasti, minkä vuoksi tilaohjelmat ja tilojen sijoittelut saatiin optimoitua ja vastaamaan tilaajan tarpeita todella tarkasti. Myös yhdessä valitut tuotteiden kuva-aiheet tuovat oman ihanan lisänsä ja leikkisyytensä toimistotiloihin. Tilaajan mukaan työntekijät ovat ottaneet uudet tilat omikseen, ja saamamme palaute on ollut positiivista. Erityisesti kiitosta ovat saaneet uusi sosiaalitila sekä uudet neuvottelutilat, jotka nyt heijastavat paremmin yrityksen brändiä ja tukevat työskentelyä.”

 
 
 

// T O P 3 //  A R C O A R C H I T E C T U R E C O M P A N Y

Sisustusarkkitehdit Nina Wester ja Nina Ahlroos kurkistivat ennustajan
hattuunsa ja laativat meille vinkkilistan vuodelle 2024.

TILASUUNNITTELUN NOUSEVAT

  • hyvinvointia tukevat tilat

  • tilojen helppo muunneltavuus

  • biofiilinen suunnittelu

VÄRIT JA MATERIAALIT

  • kotimainen puu

  • runsas värien käyttö myös työympäristöissä

  • kierrätettävät ja ekologiset materiaalit

BUBBLING UNDER

  • trendittömyys

  • materiaalien ja kalusteiden uusiokäyttö

  • älykäs suunnittelu

 
 
 

 
 

 
 

Teksti: Nina Ahlroos & Nina Wester / ARCO ja Luomoa
Kuvat: Wellu Hämäläinen